Euro 2020:n suurin kisa käydään pääsylippujen ostajien kesken

Suomessa urheilulajeista suosituin on vuodesta toiseen jääkiekko ja sen jälkeen, ehkä kiitos Kaisa Mäkäräisen ja muiden naisurheilijoiden viime vuosina saaman menestyksen, myös ampumahiihto. Kolmanneksi eniten silmäpareja puoleensa vetää yleisurheilu. Näin ollen tämä uutisjuttu jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuista vuonna 2020 tilastollisesti ajateltuna ”nappaa” vain pieneen kansanosaan — jalkapallo kun on kolmen vuoden takaisessa Taloustutkimuksen selvityksessä viidenneksi kiinnostavin urheilulaji. Talvisten urheilulajien sijaan maailmanlaajuisesti juuri jalkapallo on ylivertaisesti muita lajeja suositumpi. Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Amerikoissa jalkapallofaneja on noin 3,5 miljardia.

Matseihin lisäjännitystä haetaan niin kentillä, kotisohvilla kuin netissäkin; useat vedonlyöntisivustot ovat avanneet Euro 2021 -vedonlyöntibonus -aiheiset sivunsa.

UEFA Euro 2020, eli Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut 2020, järjestetään kesä-heinäkuussa. Kisailuun osallistuu 24 joukkuetta 12:sta eri maasta. Joukkueet kisailevat 12:ssa eri kaupungissa päivämäärien 12.6. ja 12.7. välisenä aikana. Maailmanmestaruutta puolustaa vuonna 2016 sen voittanut Portugali. Kyseessä on logistiikkapuolen osalta mitä kiehtovin tapahtumaketju, sillä kahdeksan osanottajamaata ei ole koskaan aikaisemmin isännöinyt tällaista jalkapallomatsia. Kisapaikoiksi on varmistettu seuraavat:

 • Lontoo (Iso-Britannia)
 • München (Saksa)
 • Rooma (Italia)
 • Baku (Azerbaidžan)
 • Pietari (Venäjä)
 • Budapest (Unkari)
 • Bukarest (Romania)
 • Amsterdam (Alankomaat)
 • Bilbao (Espanja)
 • Glasgow (Iso-Britannia)
 • Dublin (Irlanti)
 • Kööpenhamina (Tanska)

Suomen jalkapallomaajoukkue osallistuu kisailuun 13. kesäkuuta Kööpenhaminassa. Siellä on vuorossa Tanskan-Suomen välinen matsi. Sen jälkeen 17. kesäkuuta on Suomi-Venäjä-ottelu Pietarissa. Belgiaa vastaan suomalaiset palloilevat 22. kesäkuuta.

Suomen lippu nähdään näissä maisemissa ensimmäistä kertaa, sillä koskaan aikaisemmin ei suomalainen jalkapallojoukkue ole saavutuksillaan yltänyt Euro 2020 -turnauksen lopputurnauspaikalle vaikka meikäläisiä on osallistunut EM-kisojen karsintoihin peräti 13 kertaa. Jalkapallojoukue Huuhkajat on siten historiallisten tapahtumien äärellä. Joukkue koostuu kolmesta maalivahdista, 12:sta puolustajasta, 10:stä keskikenttäpelaajasta ja 10:stä hyökkääjästä. Nuorin pelaaja on vasta 22-vuotias, vanhin puolestaan 35-vuotias.

Huuhkajien mukana huhuilee ja maailman kolkkiin lentää tuhansittain fanittajia. Näin ollen esimerkiksi Kööpenhaminassa sijaitsevien majoitusratkaisujen järjestäminen kannattaa hoitaa, mikäli lukija on aikeissa olla yksi faniparvesta, mahdollisimman pian. Hotellihuoneet, motellit ja Airbnb-huoneet tulevat menemään kaupaksi. Tilannetta helpottamaan on järjestetty Suomen Palloliiton kumppanin Elämysmatkojen kautta matka- ja majoituspaketteja kaikkiin kolmeen Huuhkajien alkusarjan otteluun, mutta tässä pitää laittaa korvan taa: paketit eivät sisällä lippuja itse jalkapallomatseihin. Halvin matkapaketti on vajaat 400 euroa per henkilö. Siihen sisältyy matka, majoitus, kuljetukset kohteessa, sekä suomalaisten matkanjohtajien palvelut. Näitä matkapaketteja on tietenkin myynnissä rajoitettu määrä.

Pietari on tukossa

Pietarissa 17. kesäkuuta järjestetty jalkapallomatsi saa ainakin 12 600 suomalaisfania. Näin ollen he ovat noin viidesosa koko jalkapallostadionin yleisömäärästä. Pietariin avattu uusi stadioni vetää 62 315 katsojaa.

UEFA mahdollistaa lippujen jälleenmyynnin

Ne fanit, jotka haluavat myydä ostamansa pääsylipun johonkin vuoden 2020 jalkapallo-otteluun, voivat tehdä niin helmikuun lopussa julkaistavan nettipalvelun välityksellä. Se palvelu tulee saamaan melkoisen määrän ilmoituksia, myös keinottelijoilta, onhan pääsylippujen ostohakemuksia jätetty tähän mennessä 28,3 miljoonaa kappaletta. Erityisen paljon kiinnostusta lippuja kohtaan on nähty Ranskassa ja Saksassa. Esimerkiksi Münchenissä 16. kesäkuuta järjestettävään matsiin on jätetty 710 000 sisäänpääsylipun ostohakemusta.

Seuraaminen kännykällä ja tabletilla

Näyttöjen välityksellä voi seurata A-maajoukkueen jalkapallon EM- ja MM-karsintaotteluita, sekä tietenkin UEFA Nations League -otteluita Viafree’n kautta. Viafree on YouTuben kaltainen videoiden toistopalvelu. Se toimii Androidilla ja iOS-laitteilla. Palvelun käyttäminen on ilmaista, mutta sen toimiessa mainosrahoitteisesti voi katselija varautua viettämään tovin jos toisenkin kaupallisten tiedotteiden parissa.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot