Iggy Popin "Préliminaires"-albumi julkaistaan 27. toukokuuta.

 • Julkaistu 16.05.2009
 • Tagit:
 • Luettu 1217 kertaa

Iggy Popin "Préliminaires"-albumin etukannessa maalaus kahdesta ihmisestä, jotka köllöttelevät harmaalla taustalla. Kuvan yläosassa keltaisin ja punaisin kirjaimin äänitteen nimi. Vasemmassa alakulmassa valkoisella värillä lukee Iggy Popin nimi. Julkaistaan 27.5.2009

Punkin kummisetä, Iggy Pop, omaksuu romantiikan kielen, sekä jazz-tunnelman uudella albumillaan, “Préliminaries”, joka julkaistaan toukokuun 27. päivä. Legendaarisella Blue Note levymerkillä julkaistavan ja Hal Cragin tuottaman albumin innoittajana on ranskalaisen kirjailijan, Michel Houellebecqin, romaani Mahdollinen Saari, vuodelta 2005.

Kirja käsittelee kuolemaa, seksiä, ihmisrodun tuhoa ja muita hauskoja asioita, Iggy kertoo motivaatiostansa videolausunnossa, joka löytyy sivulta www.iggypoppreliminaires.com. Luin kirjaa äärimmäisellä mielihyvällä, kun se julkaistiin, ja mielessäni loin siihen sopivaa musiikkia, jota kuulin sisälläni lukiessani.

Myöhemmin Iggyä lähestyttiin siinä toivossa, että hän kirjoittaisi muutaman kappaleen dokumentaariseen elokuvaan Houellebecqin elämästä ja hänen aikeistaan ohjata elokuva omasta kirjastaan. Projekti kasvoi aina vain, ja löysin lukuelämykseni herättämien tunteiden kehittyvän ja muuntautuvan musiikkiin, Iggy selittää, ja jatkaa sanomalla Kirjoitin yhä vähemmän itse elokuvaan ja aloinkin kirjoitaa vaihtoehtoista tulosta romaanille.

“Préliminaires”-albumilla, joka lopulta valtasi oman elämänsä elokuvaprojektin alla, Iggy laulaa “Les Feuilles Mortes” -kappaleen (suom. “Syksyn lehdet”), jonka alunperin on coveroinut mm. Yves Montand ja Edith Piaf, kun taas New Orleansista vaikutteita saanut jazz-sovitteinen kappale “Kings of the Dogs” kertoo tarinan Fox-nimisestä koirasta, joka antaa ymmärtää “miten mukavaa on olla koira, ja kuinka se voittaa ihmiselämän” pasuunan, trumpetin ja klarinetin säestyksellä. Albumilla on myös versio Antonio Carlos Jobimin alkuperäisestä kappaleesta “How Intensitive”.

Tietyssä vaiheessa vain kypsyin kuuntelemaan tumpeloiden kitaroilla soitettua huonoa musiikkia. Olen alkanut kuuntelemaan paljon New Orleans -aikakauden musiikkia, Louis Armstrongia sekä Jelly Roll Morton-tyyppistä jazzia. Olen myös aina pitänyt hiljaisemmista ballaadeista, Iggy toteaa. Albumilla on joitakin kitaroita, yksi hieman räikeämpi kappale ja kolme jazz-instrumentaalista kappaletta.

Albumi äänitettiin Woodstockissa ja Miamissa, missä Iggy ensiksi luonnosteli laulut hänen pienessä joenviereisessä mökissä, puisen kitaran avulla.

Aivan niinkuin kirjan päähenkilö, Daniel, myös minä olen lopen uupunut viihdyttäjän uralla ja toivon uutta elämää, Iggy huokaisee. Minäkin olen viettänyt yksinäisiä ja ajattomia tunteja Espanjan rannikon tulevaisuudessa. Kirjan viimeiset luvut Danielista ja hänen uskollisesta koirastaan vaeltamassa tuomittuina tuhotun maailman läpi kohti kuivaa merta oli kaikkien aikojen empaattisin ja uskottavin ennustus tulevaisuudesta, jonka minä olen kohdannut.

Albumin visuaalisesta puolesta vastaa Marjane Satrapi — ranskalais-iranialainen graafinen novellisti ja palkinnon voittanut elokuvaohjaaja — joka tapasi Iggyn ensikerran pyytäessään häntä antamaan äänensä Oscar-ehdokkaaksi nimetyn Persepolis-elokuvan animaatiohenkilölle vuonna 2007.

“Préliminaires”-albumin kappaleet:

 1. Les Feuilles Mortes
 2. I Want To Go To The Beach
 3. King Of The Dogs
 4. Je Sais Que Tu Sais
 5. Spanish Coast
 6. Nice To Be Dead
 7. How Insensitive
 8. Party Time
 9. He’s Dead/She’s Alive
 10. A Machine For Loving
 11. She’s A Business
 12. Les Feuilles Mortes (Marc’s Theme)

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot