Tagipilvi: sinikka svärd

Sinikka Svärdille Juha Vainio -palkinto 2008

Vuoden 2008 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 5000 euroa annetaan tänään Sinikka Svärdille (s. 1960) hänen työstään suomalaisena sanoittajana. Palkinto luovutetaan Svärdille Kotkassa perjantai-iltana järjestettävän “Yleisessä saunassa” -konsertin yhteydessä. Raatina toiminut rahaston hallitus perustelee valintaa näin:

Sinikka Svärdin läpimurto sanoittajana tapahtui vuonna 1995 Katri Helenan levyttämällä laululla "Vie minut" (säv. Esa Nieminen). Siitä lähtien hän on ollut suomalaisen iskelmä- ja pop-sanoituksen uudistaja, jonka laululyriikassa ovat yhdistyneet luovuus ja leikki, tinkimätön ja työllä hiottu ammattiosaaminen sekä sisäisen mielenmaisemamme hienovarainen koskettaminen.

Svärdillä on harvinainen taito kertoa laulussa sellaista, mitä emme itse kykene ilmaisemaan tai edes tiedostamaan. Tähän taitoon hän on onnistuneesti yhdistänyt hallitun riskinoton ja kipeisiinkin aiheisiin uskaltautumisen. Tämän ovat kuulijat palkinneet, ja Svärd on ehtinyt jo kirjoittaa huomattavan määrän koko kansan suosikeiksi nousseita hittejä, joilla mitattuna häntä voidaan pitää edustamansa sanoittajasukupolven menestyneimpänä.

Käyttöehdot