Sinikka Svärdille Juha Vainio -palkinto 2008

Vuoden 2008 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 5000 euroa annetaan tänään Sinikka Svärdille (s. 1960) hänen työstään suomalaisena sanoittajana. Palkinto luovutetaan Svärdille Kotkassa perjantai-iltana järjestettävän “Yleisessä saunassa” -konsertin yhteydessä. Raatina toiminut rahaston hallitus perustelee valintaa näin:

Sinikka Svärdin läpimurto sanoittajana tapahtui vuonna 1995 Katri Helenan levyttämällä laululla "Vie minut" (säv. Esa Nieminen). Siitä lähtien hän on ollut suomalaisen iskelmä- ja pop-sanoituksen uudistaja, jonka laululyriikassa ovat yhdistyneet luovuus ja leikki, tinkimätön ja työllä hiottu ammattiosaaminen sekä sisäisen mielenmaisemamme hienovarainen koskettaminen.

Svärdillä on harvinainen taito kertoa laulussa sellaista, mitä emme itse kykene ilmaisemaan tai edes tiedostamaan. Tähän taitoon hän on onnistuneesti yhdistänyt hallitun riskinoton ja kipeisiinkin aiheisiin uskaltautumisen. Tämän ovat kuulijat palkinneet, ja Svärd on ehtinyt jo kirjoittaa huomattavan määrän koko kansan suosikeiksi nousseita hittejä, joilla mitattuna häntä voidaan pitää edustamansa sanoittajasukupolven menestyneimpänä.

Yli kahdensadan levytetyn sanoituksen helmiksi ovat nousseet “Vie minut” -laulun lisäksi Esa Niemisen säveltämät “Kun katsoit minuun”, “Kaikista kasvoista”, “Iso ikävä” ja “Sitä saa mitä tilaa”, sekä “Tahdon tanssia kanssasi” (säv. Tomi Aholainen) ja “Oikeesti” (säv. Kaisa Ranta) levyttäjinä Anna Eriksson, Yölintu, Tomi Metsäketo & Johanna Kurkela sekä Finlanders.

Näiden artistien lisäksi Svärdin tekstejä ovat levyttäneet mm. Paula Koivuniemi, Kirka, Jani Wickholm, Annika Eklund ja Jari Sillanpää. Sinikka Svärd on myös tehnyt joitakin käännöstekstejä, joista tunnetuin lienee Katri Helenan levyttämä “Minä toivon” (–Alegria– säv. Rene Dupere).

Svärdin tekstejä on luonnehdittu voimakkaiksi ja niitä ovat levyttäneet edellisten lisäksi Merja Larivaaran ja Ritva Oksasen kaltaiset vahvat tulkitsijat. Hän on kirjoittanut tekstejä myös Kengurumeininki-yhtyeen lastenlauluihin sekä Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailussa palkittuihin tangoihin (kolme kakkossijaa vuosina 2004, 2006 ja 2007, säveltäjinä Esa Nieminen ja Teemu Harjukari). Lisäksi häneltä on ilmestynyt neljä runokirjaa.

Levytetyssä laulussa onnistunut lopputulos on Svärdin mukaan aina kokonaisuus, jossa niin sanoituksen, sävellyksen, sovituksen kuin esityksen on ‘osuttava nappiin’. (Teostory 2/2005).

Ensimmäiset levytetyt sanoitukset Sinikka Svärd teki 90-luvun alussa MTV:n Tenavatähti-kisaan osallistuneen serkkunsa tyttärelle Johanna Virtaselle. Svärd on ollut päätoiminen sanoittaja vuodesta 2003, jolloin hän jätti työnsä kehitysvammahoitajana. Samana vuonna hän sai valtion taiteilija-apurahan (puoli vuotta) ensimmäisenä sanoittajana.

Juha Vainion Rahasto on perustettu 1990. Rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry. Myös Juha Vainion perikunta on edustettuna hallituksessa.

Aikaisemmin Junnu-palkintoja ovat saaneet:

 1. Juice Leskinen (1991)
 2. Hector (1992)
 3. Vexi Salmi (1993)
 4. Pertti Reponen (1994)
 5. Heikki Salo (1995)
 6. Gösta Sundqvist (1996)
 7. Martti Syrjä (1997)
 8. Tero Vaara (1998)
 9. Tuomari Nurmio (1999)
 10. Pekka Ruuska (2000)
 11. J. Karjalainen (2001)
 12. Anni Sinnemäki (2002)
 13. Ismo Alanko (2003)
 14. Jorma Toiviainen (2004)
 15. Mikko Alatalo & Harri Rinne (2005)
 16. Edu Kettunen (2006)
 17. Pauli Hanhiniemi (2007)

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot