Boeing ohitti SpaceX:n, ajattelee NASA, muttei sano sitä ääneen

  • Julkaistu 08.08.2018
  • Luettu 1620 kertaa

Siinä missä NASA, ESA, Roscosmos ja JAXA keskittyvät Kansainvälisen avaruusaseman, ISS:n, ylläpitämiseen kirjaimellisestikin, ja miehittämättömien avaruusalusten laukaisuihin, ovat yhdysvaltalaiset yritykset SpaceX ja Boeing ryhtyneet kilpailemaan keskenään siitä kumpi pystyy toteuttamaan miehitettyjä avaruuslentoja. NASA on juuri julkaistun raportin mukaan päätynyt siihen arvioon, että Boeing on kisassa ykkössijalla. NASA arvelee sen kykenevän saavuttamaan tärkeän ”sertifiointipaalun” aikaisintaan 1. toukokuuta 2019 ja viimeistään 30. huhtikuuta 2020. SpaceX puolestaan pääsee samalle tasolle aikaisintaan 1. elokuuta 2019, viimeistään 30. marraskuuta 2020. Noiden päivämäärien sisällä molemmat yritykset ovat suorittaneet menestyksekkäästi yhden miehittämättöm

Sekä SpaceX että Boeing pelaavat suurilla rahoilla, toisin kuin vaikkapa netticasino-pelaaja, sillä NASA myönsi vuonna 2014 niille yhteensä 6,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria. (Vertailun vuoksi Suomen valtion osuus ESAn budjetista on vain 0,6 prosenttiyksikköä — noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.) Niillä varoilla monialayritys Boeingin, jonka palkkalistalla on huimat 141 000 työntekijää, ja SpaceX:n, jolla avaruushankkeiden parissa toimivia työntekijöitä on 7000 kappaletta, tehtäväksi annettiin kehittää toimivia kuljetusjärjestelmiä. Niillä järjestelmillä halutaan turvata ISS:n miehitetyt lennot nimenomaan kotoperäisin voimin. NASA haluaa tällä tavoin turvata sen, että ISS:llä on astronautteja Yhdysvalloista.

Toki nyt kehitettävä teknologia on tarpeellinen myös silloin kun ihmisiä lähetetään jälleen planeettamme kiertolaiselle vuonna 2023, sekä myöhemmin punaiselle planeetalle, ja paljon myöhemmin kauemmaskin.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot