Fadon kuningatar Mariza kertoo läheisestä suhteestaan Suomeen MTV3-kanavalla lauantaina 6.9.

 • Julkaistu 04.09.2008
 • Tagit:
 • Luettu 1553 kertaa

Marizan kasvopotretti. Marizalla valkoinen lyhyt tukka, ruskeat silmät ja heleä iho. Hänellä ilmeettömät kasvot ja yllään mustaa vaatetta. Tausta on tummansininen, joten hänestä näkyy selvästi vain kasvot muun vartalon sulautuessa pimeyteen. Kuvassa Mariza

Portugalilais-afrikkalainen laulajatar Mariza tutustui jo lapsena fado-lauluun vanhempiensa pitämän pienen tavernan musiikki-illoissa. Nykyään hän on maailman tunnetuimpia fado-laulajattaria ja hänen viides albuminsa “Terra“ ilmestyi 30. heinäkuuta. MTV3 kanavan dokumentissa hän kertoo levyn synnystä, musiikistaan ja läheisestä suhteestaan Suomeen.

Sielukas fado kertoo ihmisten kohtaloista sekä kaikenlaisista tunteista: ilosta, melankoliasta, rakkaudesta, mustasukkaisuudesta… Siksi Mariza uskookin fadon olevan niin voimakasta musiikkia, että se ylittää kaikki kielimuurit.

“Terra”-albumin on sanottu aloittavan uuden luvun Marizan tuotannossa. Mariza itse tiivistää uuden alun yhteen sanaan: “totuus”.

Kierrettyäni seitsemän vuotta ulkomaita kiertueillani olen saanut tarkkailla uusia ihmisiä ja kulttuureita. Olen katsellut, kuunnellut ja oppinut. Tämä on minun hetkeni. Minun totuuteni. Olen aina ollut rehellinen itselleni ja yleisölleni. Halusin tällä albumilla näyttää miten olen kasvanut sekä laulajana että ihmisenä. Kaksi edellistä albumiani, "Transparente" ja "Concerto Em Lisboa", olivat minulle kuin erään luvun loppu. Päätin kutsua uutta albumia nimellä "Terra". Ai miksikö? Koska minulla on jalat aina tukevasti maassa ja koska uuden albumin tekeminen oli kuin musiikkimatka

Portugalilainen kitara on saanut rinnalleen brittikitaristi Dominic Millerin työskennellyt mm. Stingin kanssa). Mukana on myös kolme pianistia: brasilialainen Ivan Lins sekä kuubalaiset Chucho Valdês ja Ivan “Melon”. Flamenco-kitaraa albumilla soittaa espanjan Javier Limón, perkussiossa on niin ikään espanjalainen Piraña. Tällä kertaa myös vokaaleissa kuullaan vierailijoita: Mariza ääni sointuu kauniisti yhteen sekä Kap Verden saarilta kotoisin olevan Tito Parisin että afro-latinalaisen Concha Buikan kanssa. Tuottajakseen “Terra”-albumille Mariza valitsi Javier Limónin. Lopputuloksena fado sekoittuu hienovaraisesti flamencoon ja mornaan sekä jazziin ja kansanmusiikkiin menettämättä silti vangitsevia ominaispiirteitään. Mariza on tehnyt sen jälleen.

“Terra”-albumin kappaleet:

 1. Já Me Deixou
 2. Minh´Alma
 3. Rosa Branca
 4. Recurso
 5. Beijo De Saudade
 6. Vozes Do Mar
 7. Fronteira
 8. Alfama
 9. Tasco Da Mouraria
 10. Alma De Vento
 11. Se Eu Mandasse Nas Palavras
 12. As Guitarras
 13. Pequenas Verdades
 14. Morada Aberta

Mariza esiintyy lauantaina 11. lokakuuta Finlandia-talossa Helsingissä ja päivää myöhemmin, sunnuntaina 12. lokakuuta Tampere-talossa, Tampereella. MTV3-kanavan dokumentti Marizasta tulee ulos lauantaina 6.9. klo 12.25.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot