Jónin soololevyn julkaisu siirtyy maaliskuulta huhtikuulle.

Valokuva mustaa taustaa vasten olevasta tummahiuksisesta miehestä tai naisesta, joka katselee tuimasti vasemmalta oikealle. Hahmon kasvoista näkyy vain sivuprofiili ja pystyyn kammattuja hiuksia. Kuvassa Jón Birgisson

Sigur Rósin solistina tunnetuksi tulleen Jón Thor Birgissonin sooloalbumin julkaisu siirtyy muutamalla viikolla eteenpäin. “Go” julkaistaan 7.4.2010. Albumin perkussioissa kuullaan suomalaista Samuli Kosmista. Albumia edeltää maaliskuun puolessa välissä julkaistava EP.

Idea soololevystä sai alkunsa Jónin mietittyä käyttöä säveltämilleen kappleille, jotka eivät tuntuneet sopivan Sigur Rósin ohjelmistoon. Ensimmäisenä päivänvalon näkivät Jónin yhdessä partnerinsa Alex Somersin kanssa viimeistelemät kappaleet, jotka julkaistiin “Riceboy Sleeps” -instrumentaalialbumilla viime keväänä. Nyt julkaistava Jónin sooloalbumi on kuitenkin täysin toista maata. “Go” on vahvasti elosssa oleva hurmioitunut ja dramaattinen levy, jonka punaisena lankana kulkee Jónin helposti tunnisteva lauluääni. Suurin osa albumin kappaleista on laulettu englannin kielellä.

Alkaessaan työstää uutta albumia Jóni suunnitteli tekevänsä siitä hillityn aakustisvoittoisen levyn. Mutta jossain vaiheessa se vain räjähti, Jóni kertoo. Tämän räjähdyksen seurauksena syntyi melkoinen ilotulitus. “Go” ei ole suoraviivainen pop-levy. Se ei ole myöskään rock-, folk-, ambient- tai elektroalbumi. Enemmänkin “Go” on yhdistelmä näitä kaikkia; taidokas musiikillinen paletti, jonka Jónsi on luonut yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Tärkein yhteistyökumppaneista on Nico Muhly, Philip Glassin suojatti, joka tunnetaan työstään Björkin, Antony & The Johnsonsin ja Bonnie “Prince” Billyn ja Grizzly Bearin kanssa. Nico on sovittanut kaikki “Go”-albumin kappaleet, joissa jouset, torvet ja puupuhaltimet soivat pianon rinnalla.

Kun sekoituksen lisätään perkussiomestari Samuli Kosmisen originaali rummutus, saadaan aikaiseksi äänimaailma jolle ei tänä päivänä juuri löydy vertaa. Musiikki räjähtää kaiuttimista lavealla soundilla soiden silkkaa iloa ja ihmetystä.

Jóni on tuottanut albuminsa yhdessä Alex Somersin ja Peter Katisin (Interpol) kanssa. Levy on äänitetty Jónin kotona Reykjavikissä sekä Peterin Tarquin -studiolla Connecicutissa keväällä 2009. Tom Elmhirst miksasi albumin Metropolis-studioilla Lontoossa. Jóni lähtee uuden albuminsa tiimoilta kiertuueelle tänä vuonna.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot