Kultainen Pesäpallomaila Vastavirta-klubille.

Kultainen Pesäpallomaila -palkinto luovutettiin perjantaina 6.3. Ramopunk.comin 7-vuotissyntymäpäiväbileissä tamperelaiselle Vastavirta-klubille. Tämän ramopunkin ystävien jo neljättä kertaa jakaman palkinnon vastaanotti Vastavirran puolesta klubin puuhamies, keikkavastaava ja baarimikko Piitse. Palkinnon luovuttaneina tuomareina olivat Suomen ahkerin keikoilla käyvä ramopunkkari Kimmo “Rauman Kimmo” Aaltonen sekä ex-festivaalipromoottori Harri “Hartza” Miettinen. Palkintona olevan Kultaisen Pesäpallomailan ovat lahjoittaneet levy-yhtiö Woimasointu sekä palkinnon suunnitellut Erkko Salonen Häiriköt-yhtyeestä.

Ramopunk on vahvasti Ramones-vaikutteinen punkin alalaji, ja ramopunkkareita Suomestakin löytyy tuhansia. Genren tunnetuimpia nimiä tällä hetkellä ovat Häiriköt, Rehtorit ja Pojat, jo hajonneista suurnimistä mainittakoon Ne Luumäet ja Luonteri Surf. Ramopunkkarit tunnetaan parhaiten prätkärotsista ja Converse-tennareista, yleensä genren sisäisestä bändipaidasta, sekä erittäin leppoisasta olemuksestaan. Koko ramopunk on saanut vahvasti lisäpotkua kirjailija Leena Lehtolaisen kirjojen ansiosta, sillä niissä seikkailee alan ihmisiä sekä musiikkia. Onpa pari biisiäkin sävelletty Leenan tekstien pohjalle.

Kultainen Pesäpallomaila sai alkunsa vuonna 2004 alan ansioituneiden toimijoiden, Woimasoinnun Hannu Jokisen, sekä Häiriköiden Erkon yhteisen aivoriihen tuloksena. Palkinto on tarkoitus jakaa ramopunk-alan ansioituneelle taholle, esimerkiksi bändille, levy-yhtiölle, aktiiville, medialle etc.

Ensimmäisen mailan 2004 kuittasi nimiinsä koko genren suomalaisen yhdistäjän, Ramopunk.com-sivuston henkinen isä, Mika Vesterinen, ja itsevaltaisina tuomareina toimivat tuolloin Hannu ja Erkko.
Vuonna 2005 mailan tuomaroivat kirjailija Leena Lehtolainen sekä ensimmäisen mailan voittanut Vesterinen suomiramopunkin pioneerille, Pojat-yhtyeen Miika Söderholmille, joka aloitti uransa jo 70-luvun lopulla Ypö-Viis -yhtyeensä kera.
Vuoden 2006 palkinto meni Radio Helsingin toimittajalle, mediapersoona Njassalle. Tuomareina toimivat jo toistamiseen Leena Lehtolainen, sekä Kimmo Liskomäki. Palkinnon luovutuspaikkana oli Vastavirta-klubilla olleet Ramopunk.comin 5-vuotisjuhlat.

Palkinnonjaon yhteydessä Vastavirralla esiintyivät perjantaina Pojat, Rehtorit, Joey Luumäki -soolo, 70-luvun Vihannekset sekä Iskuryhmä. Muita kolmipäiväisen tapahtuman esiintyjiä ovat Debbie, Joey Luumäki & Tappajatomaatit, Kakkahätä-77, The Tarjas, Himanes, Normaaliryhmä, Väärät Vieraat, The Loose sekä Jack Addict. Bileissä Pojat sekä Joey Luumäki & Tappajatomaatit heittivät samalla levynjulkaisukeikkansa.

Tämänkertaisen Kultaisen Pesäpallomailan perusteet tuomariston lausumina:

Jo muutaman vuoden toiminnan jälkeen Vastavirta on vakuuttanut, että tarve ja tilaus tämänkaltaiselle ravintolalle oli olemassa. Vastavirta on jo edesmenneen Factoryn ohella ehkä ainoa punkiin keskittynyt keikkapaikka Suomessa. Pientä piikkiä kuitenkin siihen, että kaikkien kukkien ei tarvitse kukkia Helsingissä, sillä Tampere sijaitsee erittäin hyvien yhteyksien varrella, sekä hieman keskemmällä Suomea, jonne on helppo tulla eripuolilta Suomea. Ilmaista parkkitilaakin löytyy läheltä autoileville.

Tämä 2005 perustettu klubihan on pääosin talkoohengellä pystyyn saatettu, ja sitä pyörittämään perustettiin oma osuuskunta Tahdonvoima, ja hyvin on mennyt. Piitsestä on tullut paikan muuri, tai niin kuin me ramotyypit diggamme sanoa, peruskallio. Hän vastaa niin pienistä kuin isoistakin asioista meidän kaikkien viihtyvyyden eteen. Upeaa työtä Piitse!

Hintataso on saatu näinä korotusten aikoina pysymään maanläheisenä ja siitä meneekin suuri kiitos paikan lukuisille vapaaehtoisille työntekijöille. Näinä aikoina jälleen pientä suosiota nauttiva ramopunk on kelvannut tänne jo lukuisia kertoja ja lähes kaikki alan bändit ovat täällä jo käyneet, ja muutamat nimet voisi sanoa jo säännöllisiksi vieraiksikin.

Kun muualla Suomessa viikonloppuina olevat ramokeikat ovat olleet vähentymään päin, on Vastavirta suopeasti avannut sylinsä pienelle, mutta sitäkin onnellisemmalle perheellemme.

On vaikea kuvitella mistä muualta voisimme saada tilan Ramopunk.com 5 v.- ja 7v.-tapaisille kolmipäiväisille juhlille, ja tapahtumia järjestäneet tietävät monet ongelmat ja solmut, joita keikoissa tulee. Täällä ne ovat minimissä, eli keikan järjestäminen tänne on varsin helppoa amatöörillekin. Paikka on valmis kiinteää lavaa, PA:ta, backlinea ja takahuonetta myöten. Henkilökunta on ystävällistä ja bändeille annetaan oikein ruokaakin. Lisäksi krääsämyyntitiskille on aina tilaa hyvällä paikalla. Sosiaalipummi-ja terveyshaittaministeriön mukaan noin 25% yleisöstä kiittää myös viihtyisästä tupakointisalongista. Vieressä sijaitseva ravitsemusliike Vaakon nakki lasketaan myös monen mielestä sopivaksi illan täydentäjäksi, jotta Vastavirta-illasta tulee täysipainoinen.

Paljon onnea ja pitkää ikää, niin Vastavirta-klubille kuin kaikille sen työntekijöille ja vapaaehtoisillekin!

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot