MacBook Air.

Maailman ohuimmaksi kannettavaksi tituleerattu MacBook Air on uusi suorituskyvyltään tehokas tietokone, jossa prosessori-imua tarjoaa uusimmat Intel Core 2 Duo –prosessori. Laite on vain noin kaksi senttimetriä paksu ja sillä on painoa noin 1,5 kilogrammaa. Laitteessa on normaalia kannettavaa tietokonetta suppeampi näyttöalue, mutta näppäimistö on mahdutettu siihen karsimatta painikkeiden pinta-alaa käyttökelvottoman pieniksi. Laitteesta puuttuu kuitenkin optinen levyasema ja liitännät Ethernet- sekä FireWire-aparaatteja varten. Kytkentöjä on karsittu sen vuoksi, että Appeln kehittämä langaton tekniikka mahdollistaa ohjelmistojen asentamisen asennuslevyn ja langattoman verkon ylitse. Varmuuskopioiden luominen MacBook Air -tietokoneella onnistuu esimerkiksi hyväksikäyttämällä Applen jo aikaisemmin esittelee Time Capsule -toimintoa, jossa yhdistyy sulavasti kovalevy ja WLAN-tekniikka.

Euroopan alueella MacBook Air maksaa alkaen 1700 euroa, mutta 2800-2900 euron maksua vastaan laitteesta voi saada edistyneen mallin, jossa on kovalevyn asemasta tarjolla 64 Gt solid state -muistia. Kyseinen muistityyppi mahdollistaa erittäin nopean tietojen tallennuksen ja lukemisen. Muisti on myös kestävämpää kolhuja, sekä lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluita ajatellen verrattuna perinteiseen HDD-kiintolevyyn.

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs esitteli tammikuussa 15. päivä kuluvaa vuotta ensimmäisen kerran MacBook Airin. Laite esiteltiin Macworld Expo -tapahtuman yhteydessä. Steve Jobsin luotsaama Appel on hehkuttanut ahkerasti markkinoille tuomansa “läppärin” olevan maailman ohuin kannettava tietokone — se on niin ohut, että se mahtuu jopa kirjekuoreen.

MacBook Air — Yleistä

MacBook Airin kuoret ovat hopeiset ja laitteen monitorin koko on noin 13,3 tuumaa. Näytössä on LED-taustavalaistu näyttö, joka kykenee tuottamaan 1280×800 kuvapikselin suuruisen resoluution. LED-valaistus säästää laitteessa huomattavan määrän energiaa ja samalla ko. teknologia mahdollistaa näyttökuvan sulkemisen ja avaamisen ilman minkäänlaista viivettä. Laitteen profiili on aavistuksen verran V-kirjaimen muotoinen. Laite on 32,5 senttimetriä leveä ja 22,7 cm syvä.

MacBook Air — Toiminnot

Laitteessa sisäänrakennettu Web-kamera, mallia iSight, sekä täysimittainen mustanvärinen MacBook-designia noudattava näppäimistö. Näppäimistössä on taustavalaistus, joka muistuttaa hieman samaa tyyliä, kuin mitä MacBook Pro -sarja on noudattavanut. Näppäimistön valaistuksessa on automaattinen valosensori, joka säätää taustavalon voimakkuuden automaattisesti. Kosketusnäppäin kykenee tunnistamaan “käsiliikkeitä”, eli monen kosketuskerran käynnistämiä komentoja. Kosketusalusta muistuttaa toimintaperiaatteeltaan iPhonen ja iPod-musiikkisoittimen vastaavaa. MacBook Airin kosketusalustan koko on yllättävän suuri verrattuna MacBookista tai MacBook Prosta löytyvään. MacBook Airin sisälle on ahdettu 1,8 tuuman kiintolevy, jossa on peräti 80 gigatavun edestä levytilaa (vakio). Hinnakkaampi versio tietokoneesta on varustettu SSD-asemalla, jonka muistimäärä on 64 Gt. Laitteen kiintolevy on ATA (PATA) -mallia, jonka levyn nopeus on 4200 RPM.

Tietokoneen varsinainen herkku on sen Inter Core 2 Duo -prosessori, jonka versiona on oletusarvoisesti 1.6 GHz:n mörssäri, mutta hinnakkaampi versio Airista on varustetti 1.8 GHz:n prosessorilla. Steve Jobs on maininnut, että Intel-firman insinöörikopla on ollut erittäin avuliasta väkeä luodessaan Core 2 Duon erityisesti Applen pyyntöjä noudattaessaan. Prosessori onkin konkreettisesti katsottuna jopa 60 % pienempi kuin muut vastaavat Intelin ytimet. MacBook Airin prosessori pyörii 4 megatavun muistulla, jossa on jaettu L2-cache. Laitteessa on oletusarvoisesti 667 megahertsin kellotaajuudella kehräävä DDR2 SDRAM -muistivarustus kooltaan 2 gigatavua.

Juuri Suomeenkin rantautuneessa MacBook Airissa o nsamaan tapaan kuin MacBookissa ja Macbook Prossa MagSafe-liitäntä virtalähteelle. 45 watin adapteri tulee mukana. Laitteen toinen kylki on syönyt avattavalla “ovella” varustetun USB 2.0 -liitännän ja ulkoiseen näyttöön kytkemisen mahdollistavan Micro-DVI:n, sekä kuuleliitännän. MacBook Air on varustettu sisäänrakennetulla WLAN-tuella (802.11n) ja Bluetooth-tuella (2.1 + EDR). Applen väki ei ole vielä paljastanut tarkkaa tuntimäärää, jonka laitteen akku kestää kun langaton verkkoyhteys on laitettu päälle, mutta Air tullee toimimaan langattomaan verkkoon kytkettynä akut täyteen ladattuna ainakin viisi (5) tuntia.

MacBook Air — Ekologisuus

Applen vihreän linjan periaatetta on noudatettu myös maailman ohuimmaksi messutussa MacBook Airissa. Steve Jobs on todennut uusimman kruununkivensä pitävän mielessään ympäristönäkökohdat, sillä laitteen alumiininen kuori on kokonaan kierrätettävissä. Laitteessa ei ole käytetty lainkaan arsenikkia tai elohopeaa. Kaikki laitteesta löytyvät virtapiirit ovat PVC-muovista vapaat, eikä niissä ole käytetty myöskään BFR-materiaalia. Lisäksi tietokoneen retail-paketoinnissa on käytetty materiaalia 56 prosenttia vähemmän kuin MacBookissa.

Jaa Facebookissa

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.

Käyttöehdot