Muutamia Suomen kaheleimpia ennätyksiä

Leuanvetäjä

Voi änkeröinen, kohta lähtee henkeröinen!, voi hyvinkin olla ollut yksi niistä ajatuksista, jotka pyörivät Guinnessin ennätysten kirjaan nimensä saaneen Joonas Mäkipellon mielessä hänen roikkuessaan käsiensä varassa, tehdessään ennätystä. Eikä mikä tahansa ennätys ollut kyseessä, sillä tämä kehoaan säästelemätön palomies suoritti 24 tunnin varrella 5050 leuanvetoa huolimatta kivuliaasta olkapäävammasta. Suoritus kirjattiin Guinness World Recordsiin Lempäälässä sijaitsevassa Ideapark-kauppakeskuksessa 6.–7. helmikuuta 2016.

Kaikkein kahelein nippelitieto tässä suorituksessa on, että se ylitti vain viidellä leuanvedolla vuonna 2011 kanadalaisen tekemän ennätyksen. Tämä on yksi niistä maailmanennätyksistä, joiden suorittaminen lähetettiin suoratoistona Internetin välityksellä. Sitä katseltiin reilut 337 000 kertaa. Reilun minuutin pituisen koostevideon tapahtuneesta voi katsoa täältä.

Radioamatööri

Toki Suomesta vakavampiakin mestareita löytyy; yksi niistä on Reijo “OH4MDY” Laitinen, joka joulukuussa 2014 teki maailmanennätyksen amatööriradioharrastajana. Hän sai yhden vuoden aikana radiokontakteja älyttömät 90 215 kappaletta asuinpaikkakunnaltaan Nenonpellosta — se sijaitsee Jyväskylän, Kuopion ja Varkauden muodostaman kolmion keskellä — käsin. Useimmat kontakteista olivat radioamatöörejä Yhdysvalloista, Japanista, Saksasta ja yllättäen myös Venäjältä.

Jääsukeltaja

Mietitkö onko sinun suihkuvetesi turhan kylmää ennen kuin siihen rohkenee astua? Jos katsot tämän videon, saat aivan uuden — hyytävän — vinkkelin asioiden suhteellisuuteen. Vapaasukeltaja Johanna Nordblad teki Asikkalassa maailmanennätyksen 14.3.2015 pulahtamalla avantoon. Hän ui henkeään pidätellen ilman apuvälineitä, siis ilman sukelluspukua ja räpylöitä, veden alla vaikuttavat 50 metriä. Tapahtumaa varten hänelle sahattiin 30 senttimetriä paksuun jäähän kolmion muotoinen reikä. YouTubeen ladattua Johannan maailmanennätysvideota on katseltu tähän mennessä reilut 223 000 kertaa.

Palindromikieli

Tiettävästi maailman pisin palindromisana on suomen kielen “saippuakivikauppias”. Siinä ilman lainausmerkkejä on 19 kirjainta. Palindromi on sana tai fraasi, joka luettaessa joko lopusta alkuun tai alusta loppuun antaa saman lopputuloksen. Englanninkielinen esimerkki on: “Madam I’m Adam”, joka on siis lopustakin alkuun luettuna aivan sama. Monille lapsuudesta tuttuja palindromeja ovat tietenkin “innostunut sonni”, ja osa muistaa myös tämän: “Isä, älä myy myymälääsi”

Lukijalle, joka itse on kiinnostunut palindromien kehittelystä, antaa Kielikelloon artikkelin napsuttanut maisteri Simo Frangén käyttökelpoisen ohjeen: on pidettävä mieli valppaana ja ajateltava kahteen suuntaan yhtä aikaa. Frangén kehottaa ottamaan tavoitteeksi lyhyen ja nasevan palindromin kehittämisen, kuin pitkän ja sekavan. On parempi aloittaa yksittäisestä sanasta kuin vaikkapa monen sanan ryppäästä, joten esimerkiksi kasino ilman rekisteröitymistä on lähtökohtana mitä haastavimmasta päästä, kun taas isi tai akka on helpoimmasta.

Hiihtoronkka

Leikkimielisemmin ennätystä jahtasi energiayhtiö St1, jonka työntekijät ladottiin Lahdessa letkaan. Itse asiassa sitä ennen tapahtumaa valmisteltiin huolella, sillä konkkaronkan alle lumiseen maahan pantiin kaksi 140 metriä pitkää suksea. Niiden päälle järjestyneet 130 osanottajaa lähtivät sitten tahdissa, mars! St1 saikin itselleen julkisuutta, sillä tämä oli maailmanennätys porukan kyettyä hiihtämään noin 446 metrin matkan.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot