Sigur Rós -solisti Jon Thor Birgisson & Alex Somers julkaisevat uuden albumin kesäkuussa

 • Julkaistu 22.04.2009
 • Tagit:
 • Luettu 1392 kertaa

Sigur Rósin solistina tunnetuksi tullut Jon Thor (Jónsi) Birgisson julkaisee uuden albumin kesäkuussa yhdessä kumppaninsa Alex Somersin kanssa. Miehet ovat tehneet yhteistyötä Riceboy Sleeps -nimen alla jo muutaman vuoden ajan, lähinnä kuitenkin kuvallisen taiteen sekä näyttämötaiteen saralla. Kokoonpanon musiikillisen puolen hedelmistä päästiin nauttimaan taltioidussa muodossa ensimmäisen kerran muutama kuukausi sitten, kun kappale “Happiness” julkaistiin ansiokkaalla “Dark Was The Night Red Hot” -kokoelmalla. Kesäkuun 24. päivä tätä herkkua tulee lisää, kun täyspitkä “Riceboy Sleeps” -albumi näkee päivänvalon. Levy tullee asettamaan uudet suuntaviivat instrumentaalimusiikille vuonna 2009.

“Riceboy Sleeps” on syvällinen ja humaani albumi — lähes hengellisellä tavalla. Se ei kerro mitään, kirjaimellisesti, ja silti paljon on paljastanut jahka olet kuunnellut läpi koko 68-minuuttisen teoksen. Levyn hitaasti kehittyvät abstraktit maisemat ovat sekä valaisevia että elämää vahvistavia. Mietiskelevä ja unelmoiva albumi toimii kokonaisuutena — rajoittamattomana ja näennäisesti ajan ulkopuolella.

“Riceboy Sleeps” -albumia voi pitää kuitenkin aktiivisena verrattuna esimerkiksi Brian Enon ambient-tuotoksiin. Jon Thor Birgisson ja Alex Somersin musiikissa on pehmeyden ja kauneuden lisäksi myös jännitteitä ja kiihokkeita. Esimerksi biisi nimeltä “Daniell In Sea” tuntuu yhtä luonnolliselta kuin hengittäminen, tai ehkä pikemmininkin siltä kuin pääsisi vihdoin hengittämään raikasta ilmaa oltuaan pitkään suljettuna tunkkaiseen tilaan. Itse asiassa myös biisi nimeltä “Sleeping Giant” tuntuu kuvaavan hengittämistä, tosin ikäänkuin jonkinlaisen vedenalaisen hengityslaitteen kautta.

Tämä suodatustoiminto, jonka mukaan maailma näyttää samalla vieraalta ja uudelta, on todennäköisesti vahvin tuntemus, joka herää “Riceboy Sleep” -levyä kuunnellessa. Vaikutelma viattomuudesta on aina ollut vahvasti läsnä Jónsin & Alexin kuvamateriaalissa (kuten myös monilla tavoin Jónsin työssä Sigur Rósissa), joten ei ehkä ole yllättävää, että tämä putipuhdas aistimus soi kirkkaana tällä yllätyksellisellä albumilla.

“Riceboy Sleeps” -albumin kappaleet:

 1. Happiness
 2. Atlas Song
 3. Indian Summer
 4. Stokkseyri
 5. Boy 1904
 6. All The Big Trees
 7. Daníell In The Sea
 8. Howl
 9. Sleeping Giant

Kokonaan akustisilla instrumenteilla Islannissa äänitetyllä ja sen jälkeen jossain Hawaijin syrjäisessä kolkassa aurinkoenergialla virtaansa saavilla läppäreillä loputtomasti työstetyllä “Riceboy Sleeps” -albumilla on totisesti luonnonmukainen tunnelma.

Albumi julkaistaan 24.6.2009.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot