Välipalaksi raaka sipuli — katso terveyshyödyt

  • Julkaistu 02.09.2021
  • Luettu 159 kertaa

Sipuli on useimmille parhaimmillaan vain salaatin lisuke, tai ruskeakastikkeeseen päätynyt hakkelus, mutta kypsentämättömän, lohkomattoman sipulin jyrsiminen siltä seisomalta vain harvojen tosimiesten ja -naisten harrastus. Itkettäminen ja makunystyröiden hierominen eivät ole sipulin ainoita vaikutuksia, nimittäin se on terveydelle jymypommi.

Sipulia voi hyvällä sydämellä nimittää supermarkettien supereimmaksi superfoodiksi, sisältäähän se kuivien kuortensa sisällä A-, C- ja E-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, ja flavonoideja. Flavonoidien pääasiallinen lähde Suomessa on sipuli, joskin sitä saadaan myös marjoista, teestä ja omenista. Haluatko Tietää enemmän flavonoideista? Niistä kertovia tiedonlähteitä on netissä lukuisia, mukaan lukien edellä linkitetty Cibdol, ja asialle omistettu nettisivu Flavonoidi.com, joka asiaan perehtymättömälle summaa asian seuraavin sanoin: Flavonoidit pitävät yllä terveyttä ihmiskehossa. Ne ovat kasvien aineenvaihdunnan tuotteita, joita on monien kasvien maanpäällisissä osissa, kuten marjoissa ja hedelmissä.


Kuva: Couleur

Muita terveyshyötyjä

Sipulien flavonoidit saattavat auttaa vähentämään pahaa kolesterolia. Erityisesti punaisessa sipulissa on flavonoideja, jotka voivat olla kolesteroliarvoille myönteisiä. Toisaalta sipulien sisältämä kalsiumi voi, arvelee Yhdysvaltain maatalousvirasto, sisältää jopa 25 milligrammaa kalsiumia. Luusto tarvitsee kalsiumia. Sipulien antioksidantit voivat tukea kehon immuunipuolustusta, ja villeimmät väitteet, joita ei ole vielä riittävästi tieteellisesti tutkittu, ehdottavat sipulin kemiallisen koostumuksen voivan olla syövälle haitallinen. Sipulin sisällään pitämä vitamiiniryöppy voi imeydyttyään kehoon auttaa parantamaan rouskuttajansa ihon elinvoimaisuutta, ja hiuspohjan terveyttä.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot