Az, Cormega ja Asa HHHF09:ään.

  • Julkaistu 09.09.2009
  • Tagit: , ,
  • Luettu 1449 kertaa

Lokakuun toisena viikonloppuna järjestettävän Helsinki Hip Hop Festival 09:n esiintyjälista on vahvistunut entisestään, kun festivaalille on kiinnitetty yksi Suomen suosituimpia rap-artisteja sekä kaksi Itärannikon kulta-ajan kulttinimeä: lauantain 10.10. konsertissa Virgin Oil Co:n lavalla nähdään Asa sekä newyorkilaiset Cormega ja AZ. Lisäksi perjantain 9.10. ohjelmistoa vahvistavat Shaka & Koivuniemen Herrat. Festivaalin liput tulevat myyntiin perjantaina 11.9.2009 Tikettiin ja Lippupalveluun.

AZ teki ensiesiintymisensä yhdellä hip hop -musiikin tärkeimmistä merkkiteoksista, kun hän oli ainoana vierailijana Nasin legendaarisella “Illmatic”-albumilla. Esiintyminen kiinnitti yleisön lisäksi suurten levy-yhtiön huomion artistiin ja AZ teki levytyssopimuksen tarjouskilpailun voittaneen EMI:n kanssa. Debyyttilevy, vuonna 1995 ilmestynyt “Doe Or Die”, teki välittömästi vaikutuksen niin kriitikoihin kuin yleisöönkin ja levy nousi Billboardin R&B/Hip Hop -listan ykköseksi. Vuotta myöhemmin tähtituottaja Dr Dre perusti Itärannikolle uuden superyhtyeen ja pyysi AZ:n Nasin, Cormegan ja Foxy Brownin rinnalle The Firm -yhtyeeseen. Ensilevy “The Album” nousi listaykköseksi ja myi platinaa, mutta fanit pettyivät jäsenten aikaisemmasta poikkeavaan ylituotettuun tyyliin ja jäsenet jatkoivat soolourilla. AZ piti kuitenkin yllä läheistä yhteistyötä Nasin kanssa ja v. 2002 kaksikko voitti Grammyn AZ:n “Aziatic”-levyn kappaleella “The Essence”. Kaikkiaan AZ on julkaissut yhdeksän sooloalbumia, joista uusin “G.O.D” ilmestyi kuluvan vuoden kesäkuussa.

Cormega on AZ:n tavoin newyorkilaisen Queensbridge Housing Projectsin kasvatteja. Cormega aloitti räppäämisen 1980-luvun lopulla ja keräsi nopeasti mainetta paikallisissa hip hop -ympyröissä, mutta nousujohteinen ura katkesi hänen saatua vankeustuomion vuonna 1991. Kun vapaus koitti viisi vuotta myöhemmin, hän päätti keskittyä täysin musiikkiin. Cormega esiintyi Nasin kakkoslevyn kappaleella “Affirmitive Action” vuonna 1996 ja liittyi edellämainittuun The Firmiin. Cormega erosi kuitenkin yhtyeestä erimielisyyksien takia jo ennen ensilevyä. Hän teki satunnaisia vierailuja muiden artistien levyillä ja vahvisti underground-suosiotaan. Huolimatta levytyssopimuksesta legendaarisen Def Jam -yhtiön kanssa, Cormegan omat julkaisut rajoittuivat lähinnä bootleglevyihin ja promojulkaisuihin koko 1990-luvun loppupuolen. Vasta vuoden 2001 puolella ilmestyi “The Realness” Cormegan itse perustamansa yhtiön kautta. Vuotta myöhemmin ilmestyi toinen albumi “The True Meaning”, josta debyytin tavoin muodostui todellinen kriitikoiden suosikki: albumi sekä artisti voitti useita palkintoja ja kunniamainintoja, mutta olemattoman markkinoinnin takia levymyynnit olivat maltillisia. Cormega on kuitenkin ollut aina hip hop -yhteisössä arvostettu tekijä ja hänen neljällä sooloalbumilla on vieraillut useita hip hopin supertähtiä. Viides albumi “Born And Raised” on ilmoitettu julkaistavaksi kaksi viikkoa HHHF09:n esiintymisen jälkeen. Cormega sekä AZ esiintyvät HHHF09:ssä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Asa on melko poikkeuksellinen artisti kotimaisen hip hopin saralla, sillä hänen omaperäistä musiikkiaan on mahdoton lokeroida tiettyihin raameihin. Asa on julkaissut yhteiskuntakriittisesti sävyttynyttä materiaalia yhteensä viisi albumia, joista jokaisella on muutamia kantavia teemoja. Järjestyksessään neljäs albumi, “Loppuasukas”, voitti vuoden 2008 Teosto-palkinnon. Uusin albumi, nimeltään “Via Karelia”, ilmestyi tämän vuoden toukokuussa ja viihtyi virallisella listalla 11 viikkoa.

Perjantain ohjelmistoon on lisätty vielä Shaka & Koivuniemen Herrat. Shaka tunnetaan alun perin yhteistyöstään Jontin kanssa, joiden “Rata-Äänite” -levyä pidetään yhtenä suomalaisen hip hopin merkkiteoksena. Koivuniemen Herrat toimivat duon taustabändinä muutamilla keikoilla ja vuonna 2008 Shaka alkoi työstää yhteistä materiaalia bändin kanssa. Herrojen funkahtavaa soittoa yhdistettynä Shakan räppeihin saadaan kuulla levyn täydeltä vielä myöhemmin tänä vuonna.

Festivaalin ennakkoliput tulevat myyntiin perjantaina 11.9.2009 Tikettiin ja Lippupalveluun. Ennakkolippujen hintoihin voidaan lisätä mahdolliset toimituskulut. Lisätietoja ja uutisia festivaaliin liittyen voi seurata osoitteessa www.hhhf.fi.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot