Harry Potter -kirjaa Kiinaan laivalasteittain.

Kiinankieliset Harry Potter -kirjat menevät kaupaksi, sillä velhokoulun oppilaan seikkailuja on hankittu Kiinaan jopa 1,8 miljoonan kappaleen suuruinen painos. Kiinan maaperällä Harry Potter -sarjan tuorein tekele, nimeltään “Harry Potter ja kuoleman varjelukset”, on joutunut laittomien käännösten uhriksi. Kirjaa on nimittäin levitetty nettisivuilla jo kuukausia ennen tekeleen virallista julkaisupäivämäärää — tällainen piratismi on tarkoitus tukahduttaa tavalla tai toisella. Huolimatta laittomasta kirjan leviämisestä, kiinalaiset Harry-fanit ovat olleet ahkerasti jonottamassa uusinta kirjan virallista versiota. Seitsemäs Potter on saanut tähän mennessä 1,1 miljoonan kopion suuruisen tilausmäärän. Lisäksi 700 000 kopiota kirjasta on hankittu Taiwaniin ja Hong Kongiin.

Kiina on viime vuosien aikana ollut maailman johtava laittomien tavaroiden ja tarvikkeiden tuottaja, on päättänyt kiillottaa keulakuvaansa hoitamalla tuoreimpiin Harry Pottereihin vesileimat jokaisen kirjan etusivulle — vesileiman tarkoitus on osoittaa kirjan olevan laillinen kappale. Kiinassa on vuosikausien ajan tuotettu mm. laittomia design-vaatteita, elokuvia ja musiikkia.

Valtion sisäinen General Administration of Press and Publication on ottanut käyttöön kovat otteet kitkeäkseen kirjapiratismin maasta mahdollisimman huolellisesti. Seitsemännen Harry Potterin piratismitilanne ei ole vielä kovin huolestuttava, mutta laittomia kopioita on levityksessä. Katukaupassa niitä on kuitenkin häviävän vähän, kertoo Sun-uutislehti.

Kiinassa yksi Harry Potter -kirja maksaa noin 9 dollaria, mikä on noin 6,6 euroa. Keskiverto kiinalaistyöntekijä ansaitsee kuukaudessa palkkaa noin 67 USD edestä — summa on n. 45 €. Taiwanissa ja Hong Kongissa kiinankielinen versio uusimmasta Harry Potterista maksaa 19 USD. “Harry Potter ja kuoleman varjelukset” julkaistiin Hong Kongissa ja Taiwanissa 20. lokakuuta. Kiinassa se ilmestyi lokakuun 28. päivä. Kirjan englanninkielinen versio julkaistiin kuluvan vuoden heinäkuussa. Se on myynyt maailmanlaajuisesti jo lähes 400 miljoonaa kappaletta. Kirjaa on käännetty tähän mennessä 64 eri kielelle.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot