Miten kännyköiden lisääntynyt laskentateho on vaikuttanut peliteollisuuteen viime vuosina?
- Julkaistu 19.06.2021
- Luettu 2062 kertaa
Yksi viime vuosikymmenten isoimmista trendeistä on ollut puhelimien huikea kehittyminen. Monet muistavat varmasti isot kännykät 1990-luvun puolivälistä, mutta hiljalleen kännyköiden koko pieneni ja tekniikka kehittyi: värinäytöt saapuivat ja pian siirryttiin kosketusnäyttöjen aikakauteen. Hiljalleen älypuhelimien hinnat laskivat ja ne yleistyivät vauhdilla. Nykyään lähes jokaisella on oma älypuhelin taskussa ja sitä tarkastetaan lukemattomia kertoja päivän aikana. Älypuhelinten suosio on muuttanut myös peliteollisuuden: käytännössä jokaisella on oma pelikone taskussaan ja enää ei välttämättä ole tarvetta kalliille pelikoneelle tai konsolille, mikäli haluaa pelata.
Kuva: Arulonline
Mobiilipelit ovat kilpailtu ala
Olemme tulleet pitkän matkan Nokian ensimmäisestä matopelistä nykyisiin mobiilipeleihin. Voidaan sanoa, että mobiilipelit ovat erittäin kilpailtu alue ja se on armoton karsintakisa käyttöjärjestelmille. Esimerkiksi suomalaisen Jollan Sailfish -käyttöjärjestelmä ei sopeutunut mobiilipeleihin. Syitä tähän on monia, mutta keskeisin oli varmasti käyttöjärjestelmän keskeneräisyys. Toisaalta on hyvä muistaa, että teknologiajätti Microsoftkaan ei onnistunut puhelimen parissa, vaan markkinoita hallitsevat Android -käyttöjärjestelmällä porskuttavat puhelimet sekä Applen iOS -järjestelmää käyttävät iPhonet. Nokian brändi on tehnyt paluun puhelimien pariin, mutta se joutui siirtymään Microsoftin käyttöjärjestelmästä Androidiin.
Mobiilipelaaminen yleistyy ja muuttaa pelaamisen
Muutama vuosi sitten uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan mobiilipelejä pelattiin peleistä eniten päivittäin. Tilastokeskus katsoi pelaamisen laajentumisen syyksi sen, että mobiililaitteet ovat yleistyneet ja tätä kautta pelaaminen on laajentunut ydinyleisön ulkopuolelle. Mobiilipelaamisen kasvun voi odottaa jatkuvan ja kasvu on vaikuttanut myös pelimarkkinoihin.
Jokaisella älypuhelimen omistajalla on käytännössä pääsy valtavaan pelivalikoimaan: sieltä löytää varmasti pelin jokaiseen makuun. Pelintekijöille tämä tarkoittaa sitä, että kilpailua on valtavasti ja oman pelin täytyy erottua jotenkin massasta. Suomalaisten mielissä on varmasti esimerkiksi Rovion hittipeli Angry Birds, joka niitti menestystä ja mainetta maailmalla. Kylmä fakta kuitenkin on, että äärimmäisen harvoista peleistä tulee Angry Birdsin kaltaisia menestyksiä. Pelitalojen on siis otettava tämä asia huomioon mobiilipelejä tehdessään.
Mobiilipelimarkkinoiden odotetaan jatkavan kasvuaan tulevina vuosina, kertoi Mordor Intelligence raportissaan. Tähän vaikuttaa älypuhelimein jatkuva yleistyminen sekä tekninen kehitys sekä trendaavien teknologioiden omaksuminen pelinkehittäjien toimesta. Nämä ovat mobiilipeliteollisuuden pääpointteja tulevina vuosina. Peliteollisuus kokonaisuudessaan laajenee ja älypuhelimilla pelattavat pelit ovat merkittävässä roolissa tässä laajentumisessa. Mobiilipelien kehitys on johtanut myös peliteollisuuden skaalautuvuuteen. Muutoksella on ollut myös ehkä hieman yllättävä vaikutus, sillä alustat, kuten Facebook ja Instagram, ovat alkaneet kehittää innovatiivisia mobiilipelejä mm. vahvistaakseen mainosstrategioitaan.
Peliteollisuuden merkittävyydestä kertoo se, että monet hallitukset ympäri maailmaa ovat perustaneet rahastoja tukeakseen paikallista peliteollisuutta. Esimerkkeinä tästä voidaan mainita Saksan hallitus, joka myönsi vuonna 2019 50 miljoonaa euroa pelirahaston perustamiseen. Naapurimaassamme Ruotsissa puolestaan toimii The Sweden Game Arena, joka on julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö, jonka pyrkii auttamaan peliteollisuuden uusia tulokkaita kehittämään pelejä, käyttäen hallituksen rahoittamia toimitiloja ja välineitä.
Pelien sisällä tapahtuvat ostot uudenlainen ansaintamalli
Yksi muutos peliteollisuudessa ja pelien toteutuksessa ovat pelien sisällä tapahtuvat ostot. On totta, että tämä ei ole ainoastaan mobiilipelien ominaisuus, mutta on helppoa kuvitella sen soveltuvan etenkin mobiilipeleihin. Peliyhtiö tarjoaa pelin ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan, mutta pelin edetessä pelaaja tekee pieniä ostoksia pelin sisällä, saaden jotain uutta peliin. Tämä metodi oli kyseenalainen esimerkiksi EA:n julkaiseman Star Wars Battlefront II -pelin (ei mobiilipeli) kohdalla, mutta mobiilipelien puolella pelit kuten Marvel Contest of Champions, Gardenscapes, Among Us sekä Mario Kart Tour, tekivät pelin sisäisen maksamisen arvioiden mukaan onnistuneesti.
Free-to-play yksi markkinatrendeistä
Seuraavaksi nostamme esille yhden Mordor Intelligencen raportin tunnistamista markkinatrendeistä. Kyseessä on free-to-play -pelit, eli ilmaiseksi ladattavat ja pelattavat pelit. Ne tarjoavat suurimman – jopa rajattoman – potentiaalin. Koska ne voi ladata ilmaiseksi, tarjoaa peli pelaajalle mahdollisuuden kokeilla peliä ennen kuin omistaa sille enemmän aikaa ja rahaa. Tällaisilla peleillä on tapana tuottaa korkeampi tuottoja pelintekijöille. Tässä trendissä voittavat myös kuluttajat, sillä he pääsevät kokeilemaan pelejä veloituksetta. Esimerkiksi Pokémon GO on yksi tällaisista free-to-play -peleistä. Tämän kaltaisten pelien pelaajien määrän arvioitiin kasvavan merkittävästi vuosien 2016 ja 2020 välillä Yhdysvalloissa ja vielä enemmän Aasian-Tyynenmeren alueella. On helppo kuvitella saman trendin toteutuneen myös Suomessa, jossa mobiilipeleistä on tullut osa monien ihmisten arkea. Free-to-play -malli onkin todennäköisesti keskeisin mobiilipelejä hallitseva malli tulevina vuosina.