Led Zeppelinin "Stairway to Heaven" arvoltaan 369 miljoonaa euroa.

Portfolio.com-sivuston toimittaja Miriam Datskovsky hehkuttaa, että englantilainen hard rock -legenda Led Zeppelinin vuosia sitten pyöräyttämä värssy, nimeltään “Stairway to Heaven”, on rahalliselta arvoltaan suuri hitti. Alunperin vuonna 1971 julkaistu kappale on raportin mukaan 572 miljoonan Yhdysvaltain dollarin, eli noin 369 miljoonan euron, arvoinen taideteos. Kappaletta uutissivusto hehkuttaa yhdeksi kaikkien aikojen soitetuimmaksi. “Stairway to Heaven” onkin jälleen viime syksynä rynninyt Iso-Britanniassa albumilistalle, mutta myös Yhdysvalloissa se on ollut hiljattain digitaalisen latauslistan kärkisijoilla. Monet muut alan artistit ovat kyenneet lyömään rahoiksi tekemillään kappaleilla, mutta se ei näemmä onnistu Led Zeppelinin tapauksessa, sillä kappale on yhtyeen tiukassa otteessa. Lukuisat muut rytmiryhmät ovat lisensoineet biisejään esimerkiksi Hollywoodin ja Madison Avenuen käyttöön, kuten esimerkiksi Bob Dylanin kappale “Love Sick”, joka päätyi Victoria’s Secret -ketjun mainokseen.

Led Zeppelinin joukot eivät ole lisensoineet “Stairway to Heaven” -värssyään elokuvia tai kaupallisia tiedotteita, nimittäin mainoksia, varten lainkaan. Monet biisintekijät ja artistit, kuten Jimmy Page ja Robert Plant ovat tahkonneet maallista mammonaa huomattavia summia edellä mainituin keinoin. Led Zeppelin on soittanut “Stairway”-kappaleen jokaisella keikallaan alkaen vuodesta 1971 — rojaltteja se on kerryttänyt orkesterille vain noin 150 000 USD.

Bändille biisiensä lisensoiminen ei ole tyystin vieras termi, sillä vuoden 2002 päivinä yhtye myi lisenssin Cadillacin autokampanjaan kappaleelleen “Rock and Roll”. Portfolio.com-sivustolla julkaistun uutisen mukaan “Stairway”-biisi olisi voinut lisensoimisen kautta tuottaa mainostulojen kautta jopa 8 000 000 dollaria vain yhdessä kampanjassa.

Musiikkiryhmän hajoamisen jälkeen on ilmestynyt useita kokoelmajulkaisuja. Tuorein niistä on 12. marraskuuta Atlantic Recordsin / Rhino Entertainmentin voimin esiin laskettu “Mothership”. Se on varustettu kahdella CD-kiekolla ja yhdellä bonus-DVD:llä. Kiekon kansitaiteen loi Shepard Fairey.

“Mothership”-kokoelman CD #1:n kappaleet:

 1. Good Times Bad Times
 2. Communication Breakdown
 3. Dazed And Confused
 4. Babe I´m Gonna Leave You
 5. Whole Lotta Love
 6. Ramble On
 7. Heartbreaker
 8. Immigrant Song
 9. Since I´ve Been Loving You
 10. Rock And Roll
 11. Black Dog
 12. When The Levee Breaks
 13. Stairway To Heaven

“Mothership”-kokoelman CD #2:n kappaleet:

 1. The Song Remains The Same
 2. Over The Hills And The Far Away
 3. D´Yer Mak´er
 4. No Quarter
 5. Trampled Under Foot
 6. Houses Of The Holy
 7. Kashmir
 8. Nobody´s Fault But Mine
 9. Achilles Last Stand
 10. In The Evening
 11. All My Love

“Mothership”-kokoelman DVD:n kappaleet:

 1. We’re Gonna Groove
 2. I Can’t Quit You Babe
 3. Dazed & Confused
 4. White Summer
 5. What Is & What Should Never Be
 6. Moby Dick
 7. Whole Lotta Love
 8. Communication Breakdown
 9. Bring It On Home
 10. Immigrant Song
 11. Black Dog
 12. Misty Mountain High
 13. Going To California
 14. In My Time Of Dying
 15. Stairway To Heaven
 16. Rock and Roll
 17. Nobody’s Fault But Mine
 18. Kashmir
 19. Whole Lotta Love

Yhtyeen elossa olevat jäsenet tekivät viime vuoden joulukuussa keikan Lontoon The O2 -salissa Ahmet Ertegünin kunniaksi järjestetyssä tribuuttikonsertissa.

Led Zeppelin on:

 • Robert Plant (laulu)
 • Jimmy Page (kitara)
 • John Paul Jones (basso ja koskettimet)
 • Jason Bonham (rummut)

30 vuotta hajoamisensa jälkeen yhtyeen menestyskäyrä on noussut kuin raketti. Maailmanlaajuisesti yhtyeen levyjä on ostettu yli 300 miljoonaa kopiota.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot