Päätalo-elokuvan ensi-ilta 30.6.

Päätalo-elokuvan flaijeri. Siinä näkyy tummansinistä taustaa vasten suurella kuluneella fontilla "Päätalo" ja sen alapuolella vanhanaikainen kirjoituskone. Oikeassa alakulmassa valkoisella värillä sanat "Syyskuussa 2008 elokuvateattereissa". Ensi-ilta Taivalkoskella

Kirjailija Kalle Päätalosta kertova Päätalo-elokuva kokee maailmanensi-iltansa miehen kotipitäjässä Taivalkoskella 30. kesäkuuta kuluvana vuonna. Tuolloin Taivalkoskella vietetään Kallo Päätalon kunniaksi erityistä Päätaloviikkoa. Elokuvateattereihin elokuva leviää vasta 26. syyskuuta. Kuluva vuosi on Päätalo-esikoiskirjan “Ihmisiä telineillä” ilmestymisen 50-vuotisjuhlavuosi. Kirjailija on pitkän ja tuottoisan uransa aikana naputellut yhteensä 39 romaania. Mies onkin yksi Suomen tuotteliampia kirjailijamaestroja. Kirjoja Päätalolta on painettu yhteensä peräti 3,5 miljoonaa kappaletta. Kaikkien teosten kustantajana on toiminut Gummerus Kustannus Oy.

Päätalo oli elokuvan ohjanneen Hannu Kahakorven mukaan sellainen elokuva, jonka jokainen ohjaaja joskus uransa varrella haluaa tehdä. Se on tarina mahdottomalta tuntuneesta haaveesta, jonka saavuttamiseksi on asetettava oma elämä vaakalaudalle. Kahakorpi kertoo elokuvan luomista käsittelevässä kommentissa, että hänelle oli varsin mieluista ja luontevaa elokuvan saada ensiesitys Taivalkoskella, koska se on Päätalon tekopitäjä.

Päätalo-leffa on 1950-luvulle sijoittuva suurelokuva, joka kertoo rakennusmestarina toimineen Kalle Päätalon intohimosta tulla kirjailijaksi. Se kertoo tarinaa pitkäksi ja karuksi osoittautuneesta tiestä, joka johti Päätalon ensimmäisen romaanin syntyyn. Elokuvan ohjasi Hannu Kahakorpi. Pääosissa siinä nähdään K. Päätalona Kai Lehitnen ja hänen toisena vaimonaan Leena Päätalona Jussi-pystin voittanut Susanna Anteroinen. Laina Päätaloa näyttelee Nina Jääskeläinen. Elokuva on kuvattu valtaosin Taivalkoskella ja Kuusamon mannuilla, mutta osittain myös Helsingissä. Sen tuotantohommista vastaa Asko Apajalahti, Marko Röhr ja Mikko Tenhunen MRP Matila Röhr Productions Oy:stä. Elokuvan käsikirjoitus luotiin luonnollisesti Päätalon romaanien ja Miisa Lindénin adaptaation pohjalta.

Suomenkielinen ja suomalaista tuotantoa oleva draamaelokuva kuvattiin vuonna 2007. Elokuvan kuvaukset käynnistyivät viime vuoden heinäkuussa 24. päivä ja jatkuivat saman vuoden elokuun loppuhetkiin saakka.

Elokuvan ohjannut elokuva-alan monitaituri, Hannu Kahakorpi, on aikaisemmin uransa aikana ohjannut televisiosarjan Tuntemattomalle jumalalle, sekä TV:ssä esitetyn elokuvan Lumikit — eli kohtauksia naisen elämästä. Miehen meriitteihin kuuluu lisäksi pitkäikäisen Kotikatu-sarjan kehitys- ja tuotantotyöt.

Kuka Kalle Päätalo?

Kirjailija Kalle Päätalo syntyi 11. päivä marraskuuta vuonna 1919 Taivalkosken Jokijärvellä. Hän on seitsenhenkisen lapsiperheen esikoinen. Kallen käytyä kansakoulun hän lähti tekemään pääasiassa metsätöitä ja tukkijätkän uittohommia. Kirjailija osallistui molempiin Suomen sotiin ja toimi sotien jälkeen kirvesmiehenä ja rakennusmestarina. Hän oli vapaa kirjailija aina kuolemaansa asti, vuoteen 2000, vuodesta 1963 lähtien. Päätalon esikoisromaanin nimi on “Ihmisiä telineillä”. Se ilmestyi vuonna 1958.

Päätalo-elokuvan tietoja:

 • Tuottaja: Marko Röhr, Asko Apajalahti ja Mikko Tenhunen
 • Ohjaus: Hannu Kahakorpi
 • Käsikirjoitus: Elina Halttunen (Päätalon romaanien ja Miisa Lindenin adaptaation pohjalta)
 • Pääosissa: Kai Lehtinen, Susanna Anteroinen ja Nina Jääskeläinen
 • Sivurooleissa: Kari Hietalahti, Antti Virmavirta, Pirjo Leppänen
 • Kuvaus: Jarkko T. Laine (F.S.C.)
 • Äänisuunnittelu: Seppo Vanhatalo
 • Leikkaus: Benjamin Mercer
 • Musiikki: Pessi Levanto
 • Lavastus: Pentti Valkeasuo
 • Pukusuunnittelu: Johanna Heikkilä
 • Kotimainen levittäjä: Nordisk Film

Päätalon elokuvatuotantoyhtiönä toimiva MRP Matila Röhr Productions Oy on Suomen suurin alallaan. Se on olemassaolonsa aikana toiminut yhteensä yli 30 elokuvan, tv-sarjan ja dokumentin tuottajana. Se on osallistunut mm. elokuviin Suden vuosi, Äideistä parhain, 9. komppania, FC Venus, Lupaus, Rukajärven tie, Helmiä ja sikoja, Kuutamolla sekä tuoreimpaa tuotantoa edustava lastenelokuva Rölli ja metsänhenki. Tuottajat Marko Röhr ja Ilkka Matila omistavat yhtiön yhdessä Nordisk Filmin kanssa.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot