Edesmenneen laulaja-lauluntekijän Pekka Strengin kolmas albumi "Unen maa" julkaistaan 28.1.2009.

Pekka Strengin kokoelma-albumin "Unen maa" etukannessa piirrettynä maisema järvestä, jonka päällä suurella lumpeenlehdellä punapukuinen pikkulapsi ja hänen vieressään oikealla vihreä sammakko. Kuvaa kehystää kasvit ja muut rehut. Julkaistaan 28.1.2009

Edesmenneen laulaja-lauluntekijän Pekka Strengin kolmas albumi “Unen maa” julkaistaan 28.1.2009. Pekka Strengin kuollessa huhtikuussa 1975 jäi suomalaisen pop-musiikin kenttään valtava tyhjiö. Lyhyen uransa aikana Pekka Streng (1948–1975) teki kaksi albumillista musiikkia, joista muodostui suomenkielisen popmusiikin klassikoita ja lauluntekijästä itsestään myytti suomalaisen rockin historiaan.

Pekka Streng kuoli syöpään 11.4.1975, vain pari viikkoa ennen 27-vuotissyntymäpäiväänsä. Tieto varhaisesta kuolemasta leimasi Strengin elämää koko lyhyen uran ajan. Kolmatta albumia hän ei yrityksistä huolimatta ehtinyt saada valmiiksi, ja kappaleet jäivät keskeneräisinä odottamaan löytäjäänsä vuosikymmeniksi. Nyt uusi levy saa päivävalon moninaisten kiinnostavien vaiheiden jälkeen.

Magneettimiehen kuolema ja Kesämaa

Alkuaikoina Ylioppilasteatterissa vaikuttaneen Strengin ensilevytys syntyi Pekan tutustuttua Hannu Sinnemäkeen, jonka kanssa perustettiin Ellipsi-niminen yhtye. Ensilevytys, Tove Janssonin teksteihin perustuva “Pieni juhlija”, tehtiin legendaariselle Love Records -levymerkille.

Idea ensimmäisestä sooloalbumista syntyi YLEn Pentti Kemppaisen aloitteesta. Love Recordsin Otto Donner sekä Atte Blom vakuuttuivat Strengin lahjakkuudesta ja vuonna 1970 ryhdyttiin tekemään debyyttilevyä “Magneettimiehen kuolema” yhdessä Tasavallan Presidentti -yhtyeen kanssa. Albumi sisältää Strengin tunnetuimman levytyksen “Sisältäni portin löysin”.

Loppuvuodesta 1972 julkaistiin Strengin toinen albumi “Kesämaa”, jonka tuotantoryhmään kuuluivat Streng, Hasse Walli, Måns Groundstroem ja Atte Blom. Levyn pääteemoiksi nousivat luonto ja lapset. Sonja Strengin piirtämä kansikuva kuvaa loistavasti albumin herättämiä hienoja tunnelmia.

Unen maa

Pekalla oli suunnitelmissa kolmaskin albumi, mutta terveydentilan heikkenemisen vuoksi levy jäi tuolloin toteutumatta. Perintönä jäi kuitenkin joukko kelanauhoja, joissa oli jo julkaistuilla levyillä olleiden demo-kappaleiden lisäksi myös vapaata jammailua, puhetta, kappaleiden aloituksia ja joitakin kokonaisia kappaleita akustisena kotioloissa, Myrskylässä ja Helsingissä, äänitettyinä. Kelanauhat olivat kuitenkin omassa rauhassaan vuosikymmeniä, ja julkaisemattomien kappaleiden laajuus alkoi paljastua vasta vuonna 2003, kun joensuulainen toimittaja Suonna Kononen oli valmistelemassa esittelytekstejä “Magneettimiehen kuolema” -levyn ja “Kesämaa” -CD-levyn uudelleenjulkaisuille. Kononen valikoi joitakin kappaleita, joissa hänen mielestään oli julkaisupotentiaalia kokonaan uudelle, kolmannelle levylle. Tästä lähtien idea kolmannesta levystä oli hautumassa.

Hanke käynnistyi toden teolla, kun Pekka Strengistä dokumenttielokuvaa tekemässä ollut ohjaaja Arto Halonen innostui ideasta. Halosen ja Hasse Wallin suosituksesta Pekan poika Joonia oli alkuvuodesta 2008 yhteydessä levy-yhtiö EMIin, jossa vastaanotto oli vilpittömän kiinnostunut. Erinäisten vaiheiden jälkeen päädyttiin siihen, että tuottajaksi tulisi Jukka Hakoköngäs ja levyllä soittaisi Olympia-orkesteri.

“Unen maa” -levyllä on pelkästään aiemmin julkaisemattomia kappaleita. Alkuperäiset nauhoitukset oli tehty monokelanauhurilla yhdelle raidalle. Tuottaja on siis saanut tehdä sovitukset laulun ja kitaran varassa oleville äänityksille miltei neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Tehtävä on ollut tuottajalle erinomaisen haasteellinen ja kyseessä onkin projekti, joka on tekniikaltaan ja tekotavaltaan ainutlaatuinen koko maailmassa.

Kaksi levyllä olevista 15 kappaleesta on alkuperäisessä muodossaan ja loput 13 sovitettuina Olympia-orkesterin versioina. Vanhimmat levyllä olevista kappaleista on äänitetty jo 1960-luvulla ja viimeisimmät ilmeisesti vuosien 1973–1974 aikoihin.

Pekan veli Lasse Streng on aikanaan äänittänyt mm. “Luumupuupoika”-kappaleen ja joitakin muitakin kappaleita sekä säilyttänyt kelanauhoja, joten ilman häntä koko projekti ei olisi ollut mahdollinen. Kappalevalinnoissa ovat Lassen ja Joonian lisäksi olleet mukana myös alkuvaiheessa Suonna Kononen ja viimeisimmässä vaiheessa Hasse Walli, Arto Halonen, Jari Halenius ja tuottaja Jukka Hakoköngäs muusikoineen. “Unen maa” -albumin etukannen ja CD-lipukkeen kuvat on suunnitellut Pekan sisko Sonja Lehto — sama henkilö jonka käsialaa levyjen “Kesämaa” ja “Magneettimiehen kuolema” kansitaiteetkin ovat.

“Unen maa” -albumin julkaisu on merkkitapaus, joka todistaa miten hyvin Pekka Strengin tuotanto kestää edelleen ajassamme — vielä yli 35 vuotta sävellysten syntymisen jälkeen.

Konsertti Tavastialla ja Pekka Streng-dokumentti:

4.2.2009 järjestetään Helsingin Tavastia-klubilla konsertti, jossa joukko maamme eturivin muusikoita nousee lavalle kunnioittamaan Pekka Strengin tuotantoa Olympia-orkesterin kanssa. Illan taustayhtyeenä toimii Olympia-orkesteri. Konsertin seremoniamestarina toimii ohjaaja Arto Halonen, joka on työstämässä dokumenttielokuvaa Pekka Strengistä. Elokuva valmistuu syksyllä 2009.

“Unen maa” -albumin kappaleet:

  1. Noidat
  2. Sinua ikävöin
  3. Olen rakastunut
  4. Olet onnellinen
  5. Aapeli
  6. Metsästäjä
  7. Sammakko Sim
  8. Topi Jäppisen koti
  9. Itsemurhatalon luona
  10. Suruperhonen
  11. Keijut
  12. Sinä aamuna
  13. Kohtalo
  14. Muumipeikon tassuttelu
  15. Luumupuupoika

Unen maa -albumilla säestävät muusikot:

  • Jukka Hakoköngäs (flyygeli, Bertta-täti B3, Nord Wave, Nord 2X, Prophet ’08, Moog Voyager, Mopho, lyömäsoittimet, kitara ja basso)
  • Anssi Nykänen (rummut ja lyömäsoittimet
  • Jarno T. Karjalainen (bassot)
  • Timo Kämäräinen (kitarat ja laulu)
  • Jukka Perko (sopraanosaksofoni)

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot