Suomen Pelkokerroin

Mainosrahoitteinen televisiokanava Nelonen tuo esiin suomalaisen version huippusuositusta amerikkalaisesta Pelkokerroin-realitysarjasta, jossa kilpailijalauma haastetaan tekemään äärimmäisiä suorituksia. Voittava henkilö saa palkinnoksi rämäpäisyydestään ja sisustaan herkullisen 10 000 euron rahapalkinnon. Suomen Pelkokerroin tullaan kuvaamaan Argentiinassa. Kansainväliseen formaattiin perustuva sarja ottaa vastaan kilpailijahakemuksia aina huhtikuun 4. päivä asti. USA:n versio, joka on alkuperäiseltä nimeltään Fear Factor, on jo vuosien ajan ollut Nelosen katsotuimpien ohjelmien joukossa.

Tällä hetkellä Suomen Pelkokertoimeen otetaan vastaan kilpailijahakemuksia. Tarkempia tietoja hakemuksen jättämisestä löytyy Nelosen hakemussivulta, jossa ohjeistetaan sisupusseja lähettämään hakemuksen joko verkkolomakkeella tai sitten perinteisen postin välityksellä. Hakijan on perusteltava syy, miksi hänet olisi valittava Pelkokertoimen kilpailijaksi. Kandidaateilta udellaan myös mm. seuraavia seikkoja:

  • Minkälainen urheilutausta hakijalla on, vai onko sellaista lainkaan?
  • Mistä asioista hän pitää ja mitä asioita hän haluaa elämänsä aikana kokea?
  • Mitkä asiat ovat sellaisia, jotka pelottavat? Esimerkiksi hämähäkit, ahtaat ja/tai korkeat paikat jne.
  • Onko hakijalla voimassaoleva passi?
  • Ehtiikö ja voiko hakija osallistua Suomen Pelkokertoimen kuvaustöihin aikavälillä 27.4.–8.6.?

Suomalainen versio Pelkokertoimesta on saanut valtavan suosion jo ennen kuin sarjaa on edes ryhdytty kuvaamaan, sillä Nelosen loppukeväästä kuvattavaan realitysarjaan on lähetetty hakemuksia jo yli tuhat kappaletta. Hakijaryöppy lieneekin lukumäärältään suurimpia mitä tässä maassa on tähän mennessä koettu kun puhutaan yksittäisen televisiosarjan hakemusten määrästä. Suomen Pelkokerroin tullaan näkemään televisiossa tämän vuoden syksyllä. Kuvaustyöt on tarkoitus aloittaa Argentiinassa Buenos Airesin mannuilla.

Pelkokertoimen kilpailijakaartissa tullaan näkemään ns. “tavisten” joukossa myös kotimaisia julkkiksia. Nelonen tulee paljastamaan sarjaa juontavan henkilön nimen että julkkiskilpailijoiden nimet aivan lähiaikoina. Viihdeuutinen.net seuraa tilannetta ja uutisoi ohjelman edistysaskelista tällä sivustolla.

Yhdysvalloista seitsemisen vuotta sitten käynnistynyt Fear Factor -sarja, joka täällä tunnetaan nimellä Pelkokerroin, on kansainvälinen formaatti, jossa kilpailijat haastetaan ylittämään omat fyysiset ja henkiset raja-aitansa viemällä heidät uskomattomien tehtävien äärelle. Kotimaassaan Yhdysvalloissa Pelkokerroin on vastaanottanut kyseenalaistakin mainetta, koska etenkin sarjan tavoite aiheuttaa kuvottavia tuntemuksia sekä kilpailijoissa että katsojissa on koettu ahdistavaksi ilmiöksi. Myös USA:ssa toimiva American Humane Association on osoittanut huolestuneisuutensa sen takia, että viattomia eläimiä ja hyönteisiä vahingoitetaan ja jopa tapetaan kuvaussessioiden aikana vain viihteen nimeen. Kyseinen yhdistys on aikoinaan paljastanut myös sen, etteivät sarjan kuvaustöihin ole kovinkaan monet maan vakavasti otettavat eläintenkouluttajat ole lähteneet mukaan, koska Pelkokertoimessa on haluttu tehdä sellaisia tempauksia, jotka ovat eläinsuojeluyhdistyksen ohjeiden vastaisia.

Pelkokertoimen kolme eri vaihetta

Ensimmäinen vaihe jaksossa on testata kilpailijoiden fyysistä kestävyyttä, joten kisailijat saatetaan laittaa hyppäämään esimerkiksi rakennuksen katolta toiselle katolle.

Toinen vaihe, tai stuntti, sisältää kilpailijoiden henkisen kantin kestävyyttä. Tällaisessa tempauksessa pyritään saamaan kisailijat kakomaan laittamalla heidät syömään kuvottavia eläimiä tai eliöitä, kuten suuria torakoita. Vaiheessa voidaan joskus myös laittaa kilpailijat kuvottavilta tuntuvien eläinten välittömään läheisyyteen.

Kolmas vaihe on haastavin temppu ja se yleensä liittyy jollakin tavalla elokuvissa esitettyyn stunttiin. Tässä vaiheessa jäljelle jääneet kilpailijat saatetaan haastaa tekemään esimerkiksi sellainen temppu, jossa pitää kurvata auto kääntymään katolleen tai paeta vedellä täyttyvästä tilasta. Kolmannen vaiheen voittanut henkilö saa rahapalkinnon.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot