"Aurinko ja tuuli" -levystä CD-painos.

"Aurinko ja tuuli" -julkaisun piirretty kansikuva. Kuvassa yläpuolelta alaspäin kuvattu maalaus kahdesta lokista, jotka lentävät järvien ja saarien yllä sinisen meren yllä. Saarissa on vihreitä puita ja ruskeat hiekkarannat. Ilmestyy keskiviikkona 6.8.

Suomalainen ympäristöliike eli vahvaa murroskautta 1970- ja 1980-lukujen vvaihteessa. Vuonna 1979 Koijärvi-liike nosti ympäristöliikkeen tavoitteet pääuutisten aiheeksi. Vuonna 1980 puolestaan vietettiin ympäristövuotta, joka sai tuottaja Timo Tuovisen kehittelemään ajatusta luonnonsuojeluteemalevystä. Ajatus kypsyi toteutusasteelle ja levyn tekstittäjäksi ilmoittautui Tuovisen ystäväpiirin kuuluva underground-runoilija Mattijuhani Koponen. Kappaleiden säveltäjäksi ja sovittajaksi saatiin puolestaan Upi Sorvali, jonka kautta myös suurin osa levylle valikoituneista rautaisen ammattitaidon omaavista muusikoista tuli. “Aurinko ja tuuli” -levyllä esiintyvät Sorvalin, Koposen ja Tuovisen ohella mm. Anssi Tikanmäki, Peter Lerche sekä Reijo Karvonen. Levy ilmestyi alunperin vuonna 1980 JP-Musiikin kustantamana. Rocket Records julkaisee levystä nyt liki kolmekymmentä vuotta myöhemmin 6. elokuuta cd-painoksen, jonka myötä kappaleet ovat ensimmäistä kertaa kuultavissa CD-formaatissa.

Levyn saatesanoissa toimittaja Tiina Pelkonen on haastatellut niin levyn teossa kuin ympäristövuoden kampanjatyössä mukana olleita henkilöitä, jotka jo liki kolmekymmentä vuotta sitten liputtivat silloin melko tuntemattomien vaihtoehtoisten energiamuotojen puolesta vastustaen ydinvoimaa. Tänä päivänä Luonnonsuojeluliiton ympäristövuoden projektisihteerinä toiminut nykyinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (vihr.) kertoo että ydinvoima on saanut hänen hyväksyntänsä, mutta olisi valmis lähtemään koska vain mielenosoitukseen jossa vastustetaan hallitsemattomia hiilidioksidipäästöjä ja vastuutonta energiankäyttöä. Mattijuhani Koponen sen sijaan ilmoittautuu edelleen
ydinvoiman vastustajaksi ja muut levyllä mukana olleet taiteilijat ilmoittavat valmiutensa mielenosoitusmarsseille yksi lentokoneiden päästöjä vastaan ja toinen pohjoisen jokien puolesta. Teemani on — ei Thaimaa, vaan Saimaa. Lomaa ei tarvitse lähteä viettämään pitkän lentomatkan päähän, koska onnen löytää lähempääkin, Mattijuhani Koponen
tiivistää oman ympäristösanomansa.

“Aurinko ja tuuli” on vuoden 2007 alussa julkaisutoimintansa aloittaneen Rocket Recordsin järjestyksessä kuudestoista pitkäsoittojulkaisu. Rocketin muita uusia julkaisuja ovat mm. kesäkuun alussa ilmestynyt Kari Peitsamon Skootterin uusi pitkäsoittolevy “Liskon laki“ sekä huhtikuussa ilmestynyt Jaakko Tepon kokoelma “Jälkitauti — kaikki levytykset 1980–1986“, joka on viihtynyt jo kuusitoista viikkoa putkeen Suomen virallisella albumilistalla. Rocketin syksyn tulevia julkaisuja ovat elo-syyskuussa julkaistavat Hi-Lo & In Betweenin ja Paajasen & Pedro Hietasen uudet pitkäsoittolevyt sekä Suomen ensimmäiseksi kantrilaulajaksi tituleeratun Jarno Sarjasen kattava kahden tupla-CD:n ja yhteensä noin 80 esityksen laajuiset antologiajulkaisut.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot